Overnachten in een monumentale Friese kop-hals-romp boerderij in Franeker

3 Juli 2021 - Manja Smit

€ 85.00

Bed and Breakfast Lutje Lollum is een prachtige authentieke monumentale kop-hals-romp boerderij uit 1860 in het buurtschap Lutje Lollum vlakbij het oude universiteitsstadje Franeker, één van de friese Elf Steden met o.a. het beroemde Eise Eisinga Planetarium. In een gebouw uit die tijd zit altijd een verhaal en uw gastheer Tjeerd kan dat verhaal goed vertellen. Het waarom van het soort behang, de tegels, het schilderwerk van de deuren en het kleurgebruik. Het is niet zo maar een gebouw met gastenkamers, het is een gebouw dat veel heeft meegemaakt en de oplettende gast merkt dat ook.


Het privé woonhuis bestaat uit de kop en de hals. In de stallen, waar nog niet zo lang geleden de koeien stonden, is de bed and breakfast gerealiseerd. In deze stallen hebben wij 3 – 2 persoonskamers met allen een aparte badkamer gerealiseerd en een gezellige woonkamer/ontbijtruimte. In het “Lyts Bûthús” (Koeienstal voor jong vee) een keukentje waar eenvoudige gerechtjes kunnen worden bereid en een 4-persoonskamer met privé badkamer.


Ons uitgangspunt is dat het karakter van de boerderij bewaard moet blijven zodat ook echt het gevoel ontstaat dat men op stal logeert. Een beetje het “Ot en Sien gevoel” van lang geleden. Onze schaapjes en kippen zullen dat gevoel zeker versterken.

Heerlijke B&B

Twee kleine stallen zijn in oude staat gebleven. De melkleiding en vacuümpomp zijn nog aanwezig, de drinkbakjes en uiteraard de voergoot. De grobbes zijn zichtbaar gebleven door deze te bestraten met de echte friese geeltjes. Er is een knus zitje om even wat te drinken of te lezen.

Neem een kijkje in onze schuur (De Romp) en geniet van het prachtige bouwwerk uit 1860, waar het wiel van de waaghals nog aanwezig is. Wij vertellen u graag het verhaal hierbij.

Net buiten Franeker en het comfort van de stad vlakbij… u kunt bij ons genieten van ontspannen vakantiedagen die elke morgen zullen beginnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt met allerlei verse (en friese) producten en de inmiddels vermaarde toetjes en creatieve fruitvariaties van Tjeerd. Onze Hubart kippen wonen hier ook en zorgen dagelijks voor een kakelvers eitje.

Overnachten in Friesland: ook de zakelijke gast of cursist is bij ons van harte welkom. Onze Bed and Breakfast is de plek waar u met een vakantiegevoel aan uw werkdag begint.

Graag tot spoedig ziens!
Oant Sjen!

 

Aanwezig in verblijf
Vaatwasser
Televisie
Wifi
Huisdieren toegestaan

Regio
Friesland

Ligging
Landelijk

Soort
Te huur

Aantal Personen
Maximaal: 10

Franeker en in de friese taal Frjentsjer, is onlosmakelijk verbonden aan de Elfstedentocht. Niet alleen de befaamde schaatstocht gaat door de stad, maar ook duizenden deelnemers aan b.v. de fiets-, wandel-, motoren-, kano-elfstedentocht passeren de stempelpost in de stad. De stad is ook wereldwijd bekend van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het model van ons planetenstelsel is gemaakt door Eise Eisinga, wolkammer van beroep en studeerde in zijn vrije tijd sterrenkunde. Uniek in de wereld en sinds mei 2016 verder uitgebreid met een nieuw pand vol interactieve snufjes, U zult verbaasd staan van het vernuft van Eise Eisinga, die meer dan 200 jaar geleden in het plafond van zijn woonkamer een planetarium bouwde dat op de dag van vandaag de stand van de planeten in ons zonnestelsel nauwkeurig aangeeft. Koningin Beatrix en haar familie werd op 30 april 2008 zelfs door Eise Eisinga door onze stad begeleid. De binnenstad heeft nog vele historische panden. Tussen 1585 en 1843 had Franeker een universiteit. Het was naast Leiden de enige universiteit van het land. Franeker trok horden studenten en professoren, die zich bezig hielden met godgeleerdheid, rechten, geneeskunde, letteren of wijsbegeerte. Het was soms zo gezellig, dat de Academie Franekerensis ook bekend stond als “suypacademie”. Het stadhuis, het Korendragershuisje, de Martinikerk (ca. 1421) en ook de stinzen van de oude friese adel (0.a. Martenahuis 1498, Cammingahuis 14e eeuw), het bolwerk met zijn wachthuisjes, de imposante professorenhuizen en academiegebouwen, het café de Bogt Fen Guné (oudste studentencafé van Friesland), natuurlijk het Museum Martena en nog veel meer zijn een bezoek meer dan waard.